06 – 127 13 015 info@ludolfniemeijer.nl Ockeweer 1, 9679 LA Scheemda

Logo
24athome logo
Menu

Rijtest bij het CBR

Iedere rijbewijs bezitter is ZELF veranwoordelijk om wijzigingen in de medische eigen verklaring te melden aan het CBR. Bij nalatigheid bent u in veel gevallen NIET verzekerd.

Je kunt op 3 manieren in aanmerking komen voor een rijtest bij het CBR.

1. Je hebt nog geen rijbewijs en je hebt een handicap of hebt veel moeite met leren. Heb je moeite met leren? Dan is het vaak handig om toch een rijtest aan te vragen bij het CBR. Een deskundige kijkt dan wat de beste stappen zijn om te volgen en geeft daar in overleg met ons advies over. Heb je een handicap? Dan is het bijna altijd verplicht om je te laten keuren en een rijtest zal daarop volgen. Onder de handicaps wordt bijvoorbeeld bedoelt een oog afwijking zoals nystagmus of hemianopsie. Of als je 1 of meer van je ledematen niet of niet goed kunt gebruiken. Verder wordt daar ook ASS( Autisme Spectrum Stoornissen)mee bedoelt beter bekent als syndroom van Asperger en PDD-NOS.

2. Je hebt al een rijbewijs maar hebt als gevolg van een medische oorzaak zoals een beroerte of hersen bloeding e.d. uitval van bepaalde ledematen of je cognitief vermogen is aangetast. Meestal wordt het rijbewijs dan ingenomen en krijgt je een voorgesprek met een deskundige van het CBR in het revalidatiecentrum zoals Beatrixoord in Haren.

3. Je hebt de leeftijd van 75 jaar bereikt en moet om ouderdom redenen gekeurd worden. Je krijgt een oproep van het CBR 4 maanden voor dat het rijbewijs verlopen is. Deze 4 maanden is in veel gevallen haast te kort, dus ons advies is om dan meteen te beginnen met het kopen van een eigenverklaring bij het gemeentehuis. In veel gevallen zult je ergens een Ja invullen en dat betekent dan weer dat er een dokters advies bij moet, en eventueel een verslag van een specialist zoals de oogarts. Dit kost meestal wel wat weken tijd. Je wordt dan op een bepaalt moment opgeroepen om een rijtest te doen met een deskundige. Deze deskundige kijkt naar je algemene verkeersdeelname, het is dus geen examen. Als de deskundige de verkeersdeelname onvoldoende acht, verwijst hij je door naar een rijschool. De tweede rijtest moet binnen 2 maanden in een lesauto worden gehouden.

Wij rekenen daar 75 euro voor omdat we behoorlijke kosten maken.

Na de rijtest krijg je meteen te horen welk advies de deskundige aan de arts van het CBR zal geven. Bij voldoende gevolg van deze rijtest krijg je na ongeveer anderhalve week een definitieve besluit per brief thuis gestuurd. Met deze brief kun je naar het gemeentehuis om het rijbewijs te verlengen, inclusief de eventueel nieuwe codes zoals bijvoorbeeld automaat of een aanpassing.

Voor meer informatie kijk ook eens op

medische keuring CBR

Copyright 2016 - 2023 OnlineBouwers.nl | Uw eigen website gemakkelijk beheren